A kormány nem engedi lerontani a magyar paradicsomkonzerv külföldi piacait

Kevés iparágban tapasztalható olyan lendületes fejlődés, mint a paradicsomkonzervgyártás tekintetében. 1926-ban mindössze három nagyobb konzervgyár készített paradicsompürét, amelyből 518 mázsát helyezett el külföldön 48.000 pengő értékben. Az elmúlt évben a kivitel 18.000 mázsára emelkedett, értékben pedig több mint 900.000 pengőre.

Az export jelentős emelkedése folytán már tavaly is
új paradicsomkonzervgyárak kezdték meg termelésüket. Egy bérlő, majd a legmodernebb ipari és mezőgazdasági konszern rendezkedett be paradicsomkonzerv gyártására. Pestkörnyéki termelőkre épült paradicsomfeldolgozó Sashalmon. Ezek az újabb vállalatok épúgy élvezik a paradicsom bevásárlásánál azt a kilónként egy fillért kitevő támogatást, amelyet a földmívelésügyi minisztérium nyujtott a multban és nyujt most is a gyáraknak.

Kötelesek azonban alávetni magukat
a minisztérium állandó minőségi ellenőrzésének. A kormány ugyanis gondoskodik arról, hogy a kiváló magyar paradicsom minősége a jövőben is kidomborodjék, mert a multban is ez volt a legfőbb titka annak, hogy Angliában, Franciaországban és az északi államokban sikerrel tudtak megküzdeni a magyar gyártmányok az olasz paradicsomkonzervvel.

Árak tekintetében sem kell félni attól,
hogy az újabb gyárak alákínálják a magyar paradicsomot, mert a kormány ellenőrzése erre is kiterjed.