Az étvágygerjesztő italoknak nagy a népszerűsége az egész világon.
Párizsban több coctailt, vermouthot isznak, mint a mi egész borfogyasztásunk fele, az olasz Cinzano világszerte ismert aperitif. Az utóbbi években nálunk is kiváló vermouthok készülnek, amelyek felveszik a versenyt a hasonló francia, olasz és spanyol borokkal.
Csak egy baj van és erre Lázár Miklós is rámutatott a földmívelésügyi tárca költségvetési vitájában. A magyar bortörvény szerint a bornak szesszel való erősítése vagy cukorral való édesítése tilos. Ez mint általános tilalom helyes, de helytelen a magyar vermouthtal kapcsolatban, annál is inkább, mert a magyar bortörvény nem minősíti hamisításnak a származási ország bortörvényének megfelelően készített bort.
Olaszországban a vermouthnak (Cinzano) erősítése szesszel és édesítése cukorral meg van engedve, mert az így készített vermouth, ha Olaszországból jön be Magyarországba, itt forgalomba hozható.
És még groteszkebbé válik a helyzet azáltal, hogy az olasz vermouth, amely a magyar vermouth érvényesülését lehetetlenné teszi, Magyarországból exportált cukorral és Magyarországból exportált szesszel készül. De a magyar bortörvény szerint még exportra készült vermouthot sem szabad szeszezni és cukrozni úgy, hogy ebben a cikkben nincs is exportunk.
Mi hát a megoldás?
Vagy meg kell engedni az exportra készült vermouthnak megfelelő ellenőrzés mellett a szeszezését és a cukrozását vagy pedig az egyenlő elbánás alapjánál fogva a francia és olasz vermouthra vonatkozóan is el kellene tiltani. Vagy az egyik vagy a másik, de semmiesetre sem a harmadik: egy generális törvénnyel lehetetlenné tenni a kiváló magyar vermouth exportját, amely minőség tekintetében toronymagasan áll a külföldiek fölött.