Háztartásban mosószappan a következő módon készülhet: 6 kg zsiradékot (faggyút, avas disznózsírt vagy a kettőt együtt), körülbelül ötszörös ürtartalmú edényben (a későbbi felhabzás miatt) megolvasztunk, hozzáadunk 1 kg lúgkövet, 5 liter vizet és 3-4 órán át óvatosan forraljuk, közben pedig az edény tartalmát farúddal gyakran keverjük.
Az elpárolgó vizet időnkint szükségszerint pótoljuk. Ha a szappanenyv egyenletessé vált, mintegy 20-konyhasót szórunk bele és rövid ideig, keverés közben, tovább főzzük. Ezután a kivált szappant formába öntjük (faforma likacsos fenékkel, durva zsákszövettel kibélelve) vagy az edényben kihűlni hagyjuk és a keményedett szappant edényben megmaradt fenéklúg, ha nem nagyon szennyes, a következő főzésnél kisózásra felhasználható.
Különféle szappanok készítésére Dubovitz Hugónak: „A szappangyártás” c. könyvecskéjében találhatók részletes adatok. (Budapest. Athenaeum kiadása.)
Dr. K. Gy.