A vajtermelés növelésére törekszik a közellátási minisztérium
Tárgyalások a tej zsírtartalmának újabb megállapításáról
A tejipari vállalatok még a múlt év őszén javaslatot juttattak el az érdekelt gazdasági minisztériumokhoz, melyben a tej feldolgozásával összefüggően javasolták a zsírtartalomra vonatkozó rendelkezések módosítását. Ezidőszerint ugyanis a fogyasztási tejnek legalább 3% zsírt kell tartalmazni, amivel szemben a vállalatok azt javasolják, hogy ezt a zsírszázalékot megfelelő rendelkezéssel 1%-ra csökkentsék.
A vállalatok szerint európa legkülönbözőbb államaiban már régesrég csak 1%-os zsírtartalmú tej kerül forgalomba és ez teszi lehetővé, hogy megfelelő vajkészletek voltak és lesznek összegyűjthetők. Nálunk ugyancsak szükség volna a vajtermelés fokozására, ami – eltekintve attól, hogy igen előnyösen befolyásolná a zsírhelyzetet, – a tejfogyasztás szempontjából semminemű változást nem idézne elő.
A tej zsírtartalmának 2%-os redukciója egyébként azzal a kedvező eredménnyel járna, hogy ezidőszerint a vajtermelés hozzávetőlegesen 10%-kal volt fokozható. Ez igen jelentős mennyiség, mert ha ily módon sikerülne a vajtermelést legalább 10%-kal gyarapítani, akkor semmi akadálya sem lenne, hogy a vajat esetleg zsír helyett jegyre lehessen adagolni.
Információnk szerint a közellátási minisztérium, kisebb-nagyobb megszakításokkal, több megbeszélést tartott ebben az ügyben. Ugy tudjuk, hogy tekintettel a tejtermelés tavaszi és nyári fokozódására, a minisztérium rövidesen igen behatóan kíván ezzel az üggyel foglalkozni. A tej zsírtartalmának csökkentése ugyanis most járna a legnagyobb eredménnyel, mert a tavaszi és nyári tej zsírfoka lényegesen magasabb és éppen ezért, ha most történik ilyen intézkedés, az őszi, illetve a téli hónapokig igen tekintélyes mennyiségű vajat gyűjthetnek, illetve tartalékolhatnak a tejvállalatok.
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!