Dtum
Login with Facebookk
1933 | December

Szendvics-költők, pástétom-szobrászok és aszpik zeneszerzők a Vigadóban

Igazán ennivaló ez a vasárnap megnyílt vígadói szendvics-kiállítás! ... De a közönsége – minden várakozás ellenére – nem nyalánkságokra kíváncsi fiatal lányokból és ifjú háziasszonyokból állott, hanem legnagyobbrészt komoly, idősebb szak- és szakácsemberekből, kik összeráncolt szemöldökkel, jegyzeteket készítve és bíráló megjegyzéseket mormolva járják a termeket… Valóságos művészi élmény ez a szakácskiállítás.

 

A szendvicskölteményeket valóban költemények módjára tálalja föl a katalógus: szépen megemlíti mindegyiknek a címét és szerzőjét. Pl.: Sonkás aszpik, írta – illetve készítette – Nyíráthy Gáspár. Az első terem szendvics-epigrammái után jönnek a komolyabb és terjedelmesebb műalkotások, szendvics-ballodák, sőt hatalmas szendvics-eposzok, óriási négyemeletes építmények, amelyeknek a tervezetét egészen biztosan építészmérnökök készítették. A szakácsremekek egyébként majdnem mind a festészet, sőt a szobrászat múzsáját is szolgálják, mindegyik ábrázol valamit, a legtöbb kártyát, - természetesen bridzskártyát, - de sok a virág, a keresztrejtvény, és a tájkép-szendvics is.


A kellemes illatú szobrok között sok az állat, - különösen a hattyú népszerű, - de legnagyobb sikere a József főherceg szanatórium remekművének van; egy sereg kiscsirke: a vakból kiformált gazdaasszony derekára tett kézzel kergeti be őket az ólba. A szoborcsoportozat olyan élethű, hogy az ember szinte hallja a csibék csipogását és a haragos menyecske veszekedését. Közelében hangjegy-szendvicsek mosolyognak a látogatókra: a zenekedvelő szakács négy-öt egymásmellé rakott szendviccsel lekottázta a torreádor-induló első taktusait, de kicsit hamisan, mert a harmadik hang nem f. hanem fisz, - ami természetesen mit sem változtat a szakácsművész úr érdemein.

 

Egyedül talán csak a Newyork-kávéház szakácsai sértik meg a szakácsmesterséget a művészet rovására: az ő hal – és libakompozícióik már olyan szépek, hogy az ember sajnálná kegyetlenül belevágni egy ilyen műremekbe… Az utolsó teremben bemutatják, hogyan készül a szendvics. Óriási közönség figyeli az aszpikból, pástétomokból és kaviárból alkotó művészeket és itt a sok arisztokratikus étel között mégis csak diadalt arat a demokrácia, mert kiderül, hogy a szakácsszobrászok leghálásabb és legjobban formálható anyaga a kis polgári tojássárgája…

 

Egy leányiskola vonul be a kiállítás termeibe, a kislányok elragadtatottan gyönyörködnek a látnivalókban. A tanárnők minden harmadik lépésnél aggódó óvatossággal figyelmeztetik a lánykákat, hogy kiállított tárgyakat megenni tilos. Mindenkinek tetszik a kiállítás, de a közönség egyhangú reagnációval megállapítja, hogy akármilyen jóllakottan is érkezett ide valaki, biztos, hogy éhesen megy el…

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98