A táplálkozás hatása a szépségre és az egészségre, táplálkozási szokások
Bátran elmondhatjuk, hogy kevés kivétellel a fele is bőségesen elég volna annak az ételmennyiségnek, amit nálunk az emberek elfogyasztanak. Felével is fenn lehetne tartani a szervezetét, felével is lehetne végezni a reánk váró munkát, sőt a felével feltétlenül egészségesebbek, szebbek és kultúráltabbak volnánk.
A túltáplálkozásról lemondani és kevesebb táplálókkal beérni felnőtt korban nem egészen könnyű feladat és erős elhatározást, meg következetességet kíván. A gyomor és a belek ki vannak tágulva s már a legkisebb ételmennyiség elvonásánál erélyesen követelőznek.
A szervezet azonban, ahogy hozzászokott a nagyobb mennyiségű táplálék felvételéhez, lassan-lassan hozzá fog szokni a kisebb mennyiségűhöz is, ha elég erősek vagyunk s következetesen munkával és szórakozással tesszük könnyebbé az átmenet elég keserves időszakát.
Nem szabad azt hinni, hogy a redukált ételmennyiség árt a szervezetnek s kisebbíti az ember munkaképességeit. Háromszori mérsékelt, egyszerű étkezés tökéletesen elégséges és az étkezések közötti időszakban a legkövetkezetesebben tartózkodni kell a legkisebb táplálék felvételétől is. Nemcsak azért, mert az egészséges életműködés szempontjából a gyomornak is szüksége van pihenőre, hanem azért is, mert semmi sem hizlal jobban, mint a rendszertelen torkoskodás.
Ha megvan bennünk az elhatározás s ha a gyomor követelődzési kísérleteit határozottan visszautasítjuk, sokkal könnyebben, mint gondolni mernénk, szokhatunk hozzá a kevesebb táplálék fölvételéhez ... Nem kell azt hinni, hogy egy-egy táplálékról való lemondás, vagy a túltáplálkozás redukálása már egyenlő a koplalással.
A szervezet - elégséges vízfelvétel mellett - napokig, sőt hetekig tartó táplálékelvonást is kibír s mind orvosilag kimutatható, minden hátrányos következmény nélkül. Úgyannyira, hogy az első pár nap kellemetlen átmenete után még a munkaképesség sem csökken.
Az ételmennyiség szabályozása mellett nem kevésbé fontos az ételminőség szabályozása sem. Téves az a felfogás, hogy a hús nélkülözhetetlen s hogy életfenntartó munkánk közepette a húsételekből merítjük az erőt.
A húsételek egyáltalán nem nélkülözhetetlenek. Nélkülözhetetlenek a vitamintartalmú gyümölcsök és zöldfőzelékek, amelyeknek hiányos felvétele, mint számtalan orvosi vizsgálatból kitűnt, nagyon gyakran okozója a különféle betegségeknek és a test hiányos, hibás fejlődésének is.
Épp így nem fontosak a nagyon sokak által olyan táplálónak ismert csokoládé- és cukorkafélék sem. Ezek legnagyobb része ugyanis nem természetes cukrot, ha édesítőszert tartalmaz, amelyeknek nemcsak hogy semmi táperejük sincs, de nagyon gyakran – különösen gyermekeknél – gyomorrontást és étvágytalanságot idéznek elő.
Nem lehet eléggé hangsúlyozni a szesz és más izgatószerek kerülését, sem az egészség törvénykönyvének azt a legfontosabb paragrafusát, hogy csak az az ember lehet egészséges és szép, akinek minden szerve rendszeres működésben van és hibátlanul, fennakadás nélkül végzi az emberi gépezetben reárótt feladatot.
Bozzay Margit
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!