A megváltozott táplálkozás hozzájárult az agrárválsághoz
Azok a hölgyek, akik minden aprónyi szépséget a soványságban látnak, nem is képzelik, hogy soványitó kurájuk milyen összefüggésben van azzal a világválsággal, amelynek a mezőgazdaság terén tanui vagyunk.
Dániel Arnold, a kiváló magyar közgazdász, föltünést keltő tanulmánysorozatot irt egy német gazdasági ujságba a mezőgazdasági válságról, amely Amerikában 1921 óta, Európában pedig már hat év óta tart s amelynek lényege abban van, hogy a gazda gabonájáért és husállataiért jelentékenyen kevesebb csereáru iparterméket kap, mint a háboru előtt.
A válság okait kutatva, azokat Dániel nemcsak az elszegényedésben találja, hanem abban a nagy átalakulásban, amely az emberiség táplálkozási rendszerében végbement. A modern orvostudomány azt tanitja és ez a tanitás egyre jobban hódit igazságával, hogy a vitamintartalmu növényi eledelek, a tej, a tojás és zöldségfélék azok, amelyek az egészséges élet föltételei, nem pedig a hus és a tészta.
A hus és liszt előállitásához azonban sokkal nagyobb területek mivelése volt szükséges, mint aminőn ezek az élelmezési szerek megteremnek, hiszen a régi életmódhoz szokott ember eltartásához fejenként 1.5 hektár szántó, rét, legelő kellett, míg a mai táplálkozási rendszer mellett egy ember szükségletét 0.25 hektár is megadja.
Ehhez járul még a női szépségről alkotott képzetek megváltozása is.
Amióta a karcsuságot emelték a szépség oltárára és a soványság számüzte Rubens asszonyideálját, a lisztfogyasztás jelentékenyen megcsökkent, amit a tudós azzal igazol, hogy amig 1926-ban csak 156 kig jutott a fogyasztásból egy személyre, 1913-ban még 175 kilót fogyasztott egy ember.
Amerikában sem szegénység nincsen, sem hiány gabonában, más oka tehát nem lehet a lisztfogyasztás fejenkénti csökkenésének, mint a változott táplálkozási rendszer és ez a karcsusági törekvés. Ha ehhez még hozzávesszük azt is, hogy az agrárválság előidézésében milyen nagy szerepük van a kémikusoknak, akik ma már mütojást, müvajat és mülisztet is elő tudnak állitani, megérthetjük a világ agrárválságának igazi okait, amelyek annál veszedelmesebbek, mert a népesedés és fogyasztás növekedése nem tart lépést a többtermelés fokozódásával.
Dániel professzor végül is oda lyukad ki fejtegetéseivel, hogy az agrárválság leküzdésére a gabonatermelés helyett a tej-, tojás- és zöldségtermelésre kell áttérni, aminek helyességét azzal is bizonyitja, hogy azok az agrárállamok, amelyek ebben az irányban haladnak, mint Hollandia, Dánia, Belgium, az agrárkrizist egyáltalán nem érzik.
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!