Dtum
Login with Facebookk
1928 | November

Gyümölcs érésének gyorsítása gáz segítségével

Raktáron fekvő gyümölcs érése bizonyos gázokkal való kezelés révén tekintélyes mértékben meggyorsítható. Ilyen gáz az aethylén és a propylén, melyek a közönséges világító gázban is előfordulnak.

Amerikában véghezvitt kísérletek szerint ugyanis aethylén hatására a banánban négyszer olyan gyorsan történt a disszimilációs gázcsere (lélekzés), mint anélkül. Ezek a kísérletek mutatják, hogy mennyire meggyorsíthatók az életfolyamatok gáz segítségével.

Minthogy a gázzal való kezelés fáradságos, oldószert kerestek e gázok részére, a gázok azonban oldatban teljesen hatástalanoknak bizonyultak. Az amerikai nagy raktárházakban jelenleg csak az aethylént használnak a gyümölcs érésének gyorsítására, minthogy a propylén túldrága.

Dr. K. G

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98