Gyümölcs érésének gyorsítása gáz segítségével
Raktáron fekvő gyümölcs érése bizonyos gázokkal való kezelés révén tekintélyes mértékben meggyorsítható. Ilyen gáz az aethylén és a propylén, melyek a közönséges világító gázban is előfordulnak.
Amerikában véghezvitt kísérletek szerint ugyanis aethylén hatására a banánban négyszer olyan gyorsan történt a disszimilációs gázcsere (lélekzés), mint anélkül. Ezek a kísérletek mutatják, hogy mennyire meggyorsíthatók az életfolyamatok gáz segítségével.
Minthogy a gázzal való kezelés fáradságos, oldószert kerestek e gázok részére, a gázok azonban oldatban teljesen hatástalanoknak bizonyultak. Az amerikai nagy raktárházakban jelenleg csak az aethylént használnak a gyümölcs érésének gyorsítására, minthogy a propylén túldrága.
Dr. K. G
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!