A tej vitamintartalma
Egy koppenhágai gyermekmenhelyen tömeges megbetegedést észleltek a szaruhártya elmállása (keratomalakia) tüneteivel. Közelebbi vizsgálat kitette, hogy ennek oka Dániának nagyarányú vajkivitelében keresendő: a menhelybeli gyermekeknek ugyanis e miatt nem jutott vitamintartalmú teljes tej.
A betegség elmúlt, mihelyt a gyermekek teljes tejet, vajat vagy csukamájolajat kaptak. Ezekben, különösen a tej zsírjában az ember életére nagyjelentőségű A-jelzésű vitamin foglaltatik; mely tehát zsírban oldható; ilyen állapotban van a tejben, tejfölben, vajban, de növényi zsírokban nem fordul elő.
Az 1922-23. évi tejínséggel kapcsolatban az észak németországi gyermekkórházakban 50 %-ig terjedő nagyszámú skorbutesetek szintén arra visszavezethetők, hogy nem állt kellő mennyiségű friss tej rendelkezésre, hanem tejporokkal, kondenzált tejjel igyekeztek azt pótolni.
Az A-vitaminon kívül a tej a C-vitamint is magában foglalja, mely a skorbut, az A-vitamin az angolkór kifejlődése ellen hat, antirachitises vitamin. Nem elegendő, hogy a tej steril legyen, amennyiben a Soxhlet-féle eljárás sem kielégítő, ha a tej minőségi és mennyiségi összetétele nem megfelelő, tej pasztőrözése, forralása a vitaminokat elpusztítja, a tej értékét lényegesen befolyásolja.
Ezért mindinkább nagyobbarányú és széleskörű propaganda indul meg, mely a csírátlanítás helyett inkább az egészséges állatokból hygienés tiszta kezeléssel nyert és forgalomba hozott tej mellett tör lándzsát. A Just-Hatmaker-féle amerikai eljárással oly helyeken, hol nagy, fölös mennyiségű a tejtermelés, száraz tej készíthető, mely huzamosabb ideig eltartható és amelynek vitamintartalma is megmarad.
Dr. Z. Á.
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!