Különféle húsok - disznóhús, juhhús - emészthetősége.
A marhahús kísérletek után disznóhús és disznóhúskészítmények következtek. A gyorsan ürítő gyomrú egyénekben a disznó-húskészítmények kiürülési ideje 2 óra 41' volt; a lassan emésztő gyomrúakban ez az idő 3 óra 40'-re emelkedett. Az átlagos összsavanyúság az emésztés tetőpontján 117 volt.
A máj és a szalonna megemésztésére a gyomorban majdnem annyi idő kellett, mint amennyit a rostélyos szükségelt. A disznókolbász jelentéktelenül hosszabb időt kivánt, a sült disznóhús, disznóhússzeletek, párolt disznóhús, szalonna és a sonka legtöbb félesége még hosszabb időt.
A szalonna emészthetőségét normális, egészséges, fiatal asszonyokon is kipróbálták. A kísérleti egyének tápláléka szalonna, darált búzalisztből készül kétszersült, narancslé és cukor volt. A kísérletek folyamán a szalonna zsírjának emészthetőségi tényezőit és hasznosítását kivonták megállapítani. Az előbbi érték adja a hidrolizált zsír százalékos mennyiségét, amit az ürülékben talált közömbös zsír mennyiségéből, míg az utóbbi érték a hidrolizált és felszívódott zsír százalékos mennyiségét adja, amely viszont az ürülékben talált szabad zsírsavak mennyiségéből számítható ki.
A nagyjában megfőzött szalonna zsírjának átlagos emészthetőség százaléka 96.30, a teljesen főtté 97 volt. Míg a hasznosítási átlagos százalék 92.80, illetőleg 95 volt. Későbbi kísérletek, amelyek folyamán mérsékelten megfőzött szalonnát használtak fel, az alábbi hasznosítási százalékokat eredményezték: 96.20, 95.70 és 96.50. A táplálék nitrogénjét ellenben nem hasznosította olyan jól a szervezet. A százalék mindössze 79.80 volt. Ez az alacsony érték nem a szalonna nitrogénjének, hanem a darált búzának tulajdonítható.
A juhhús és a juhhús-készítmények ugyancsak tanulmány tárgyai voltak. A rohamosan kiürülő jellegű gyomorban a juhhús átlagosan 2 óra 30' alatt, a lassan kiürülő jellegű gyomorban 3 óra 20' alatt emésztődött meg. Az átlagos összsavanyúság az emésztés tetőpontján 134 volt. Átlagban a sült juhhús a gyomorban néhány perccel tovább maradt, mint a sült marhahús, de nem oly sokáig, mint a sült disznóhús, A párolt juhhús valamivel hosszabb emésztési időt igényelt, mint a sült juhhús és a juhhús-szeletek. A juhvelő meglehetősen gyorsan hagyta el a gyomrot.
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!