Milyen hőmérsékletűek legyenek ételeink és italaink?
Az egészségre nem közömbös a fogyasztásra kerülő ételek és italok hőmérséklete. Sok bajnak és egészségi ártalomnak kútforrása az a rossz szokás, hogy az ételek és italok hőfokát figyelmen kívül hagyják és a kellőnél melegebben vagy hidegebben élvezik.
Számos pontos élettani vizsgálat eredményeként megállapíthatjuk, hogy a legegészségesebb, ha az ételek és italok hőmérséklete 10 és 40 C° között van és semmi esetre sem haladja meg a 45 C°-ot.
Erre akkor is tekintettel kell lennünk, ha az ennél melegebb italokat és ételeket (pl. tea, kávé, leves stb.) a száj nyálkahártyája jól tűri, mert az ilyen hőfokú ételek és italok a gyomor nyálkahártyájára már károsak és a gyomornedv elválasztását, valamint a benne lévő enzymek hatását és a gyomor motorikus működéseit zavarják. 45 C°nál melegebb italok és ételek azonfelül a fogzománcon finom repedéseket és a repedésekbe kerülő baktériumok fogbetegségeket eredményeznek.
A hideg ételek gyakran súlyos gyomor-hurutot okoznak. Tapasztalat szerint a különböző ételek és italok különböző hőfokon izlenek leginkább. Attól azonban még távol vagyunk, hogy a különböző ételekre és italokra nézve pontosan ismerjük egyfelül az ízletességre és zamatosságra, másfelül az egészségre legkedvezőbb (optimalis) hőfokot. Csak a a borokról tudjuk, hogy a fehér borok 11 C°-on. a vörös borok pedig 16.5 C°-on a legzamatosabbak.
Dr. Gorka Sándor.
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!