Dtum
Login with Facebookk
1924 | Szeptember

A sertés hizlalása zsírra és húsra

Zsírtermelésre a mongolica fajtába tartozó, 1 - 1 1/2 éves kiherélt, jó fejlett, egészséges, jó étvágyú, megfelelő külsejű (finom, göndör szőr, nem sörtés, dongás mell, nagy, de nem lógó has, csontos lábak, jó lábszerkezet), lehetőleg átvészelt egyedeket használnak.

Számukra csendes, jól fertőtleníthető, fürdővel ellátott „szállás”-okat biztosítanak.

Hizlalás hazánkban nagyobbára tengeridara és árpadara keverékével folyik; ritkán párolt burgonyával helyettesítik a darát a hizlalás elején. Rendszerint hat hónapi hizlalás alatt öt mm. darakeveréket etetnek fel egyedenkint s így egy métermázsa súlynövekedést érnek el.


Eladásnál az élősúlyt tizenkét órai koplaltatás után állapítják meg; az így nyert súlyból régi kőbányai szokás szerint páronkint 45 kg.-ot vonnak le az „életre”.

Direkt fogyasztásra (pecsenyehús) a közönség legszívesebben a 80 kg. súlyú, 8-9 hónapos, jó húskondicióban levő süldők húsát vásárolja. E célra legmegfelelőbbek az angol yorkshire és berkshire, melyeket születésüktől fogva fehérjében gazdag takarmányokkal (lefölözött tej, hüvelyes magvak, olajpogácsák, húsliszt), továbbá főtt burgonyával és gabonadarákkal etetnek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A budapesti hízott sertésvásár és húsipari kiállítás megnyitása. Díjjal kitüntetett mangalicák a székesfőváros tenyészetéből Ignátz János nyíradonyi kanászszámadó családja
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98