A napraforgó, mint káliforrás
Hazánkban káliműtrágyákat csak homokos talajon alkalmaznak, mert agyagos talajaink általában bőven tartalmaznak kálit. A növény által felvett kálit vízben oldható vegyület alakjában megkapjuk akkor, ha a növényt elégetjük; ezért a hamut már régóta használják kálitartalmú műtrágyaként.
Különösen sok kálit, átlag 30 %-ot. tartalmaz a napraforgó hamuja, vagyis kálitartalma a műtrágyául használt stassfurti nyers kálisó kálitartalmát lényegesen felülmúlja. A napraforgó hamujából Oroszország déli részeiben tekintélyes mennyiségű kálisót állítanak elő, melynek egy részét az országból ki is viszik.
Nálunk a nagyobb jelentősége van nemcsak azért, mert elsőrendű ételolajat ad, hanem azért is, mert szikeseinken is szépen megterem: a napraforgónak ugyanis igen nagy a sótűrő képessége; még díszlik olyan talajban, mely 0.5 % sót tartalmaz.
A szikeseken termesztett napraforgó hamujával pedig megadhatnók homoki szőleinknek és gyümölcsöseinknek azt a kálit, melyet most Németországból kell behoznunk.
Dr. Ballenegger Róbert.
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!