Dtum
Login with Facebookk
1921 | Augusztus

A szervezetek zinktartalma

Hiltner R. S. és Wichmann H. J. 1 adatai szerint a növényekben és a vízi szervezetekben a zink állandó alkotórész. Az eddigi észleletek alapján valószínű, hogy a zinknek szerepe van a szervezetek anyagforgalmában.

Birchner V. turbidimetriás vizsgálatai szerint a zink állandó alkotórésze a tejnek és a tojásnak. A rendes tehéntej egy literjében átlag 4.2 mg zink van. A tej zinktartalma a tehén fajtája szerint változik. Általában legnagyobb a zinktartalom a borjazás utáni első időkben.

Az emberi tej zinktartalma mindig nagyobb a tehéntejénél, ami azért feltünő, mert az emberi tej hamutartalma kisebb a tehéntejénél. A tojásban csak a tojás sárgájában van zink, a tojás fehérjéjében legföljebb nyomokban mutatható ki. Egy darab tojásban átlag 1 mg zink van.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98