Burgonya csak emberi élelemre fordittassék
Több izben kifejtettük már, hogy ha éppen nem lehetett elkerülni Ausztria lisztellátásához való hozzájárulásunkat és ezzel a hazai fejadagok csökkentését voltunk és vagyunk kénytelenek elszenvedni, akkor legalább ne szemes gabona, hanem liszt alakjában vigyük ki az életet a szomszéd államba s maradjon meg nekünk a malompor, a gyommagvak és a korpa, mint oly takarmányanyagok, melyek a mai hus- és zsirhiány enyhitésére volnának hivatottak.
Szavunk elhangzott a pusztában.
A mezőgazdák részére követelt lisztadagemelésből nem lett semmi s a közel jövő nagyon is gyászos kilátásait elháritani már képtelenek vagyunk, de igenis a bajokat enyhiteni még lehet. De nem tartjuk elégségesnek azt, hogy a közélelmezési miniszter a töktermelésre hivja fel a közfigyelmet s ennek emberi élelmiszer gyanánt való konzerválását legmelegebben ajánlja.
Itt többet kell tenni, itt a burgonyatermésről intézkedő rendeleteket kell azonnal megváltoztatni és pedig ugy, hogy ezen gumósnövény – leszámitva a magnak valót – kizárólag csakis emberi táplálkozásra fordittassék és ezen a réven a fejquóta emelhető legyen, t. i. hogy száritott burgonyaliszt kerüljön a kenyérbe. Igy a kenyér izletes marad – nem mint a kukoricaliszt keverésénél – jól eltartható, nem keményedik meg gyorsan s elég tápláló is.
A szeszgyáraktól, keményitőgyáraktól s egyéb ipartelepektől a burgonya mind elvonandó – még ha ők maguk termelték is – mert kenyeret enni „muszáj”, de pálinkát inni nem kell, sőt azt inni az egészségre káros.
Azért nem leszünk szesz és pálinka nélkül, tessék a szőlőtörköly és borseprőnek kifőzését minden áron előmozditani – ha kell akár kötelezővé is tenni – nehogy ugy mint még a mult évben is igen sok helyen egyszerüen trágyába ment mind az az értékes nyersanyag, avagy az utakra lett kiöntve a szőlőhegyen.
Tessék szilvából főzni pálinkát, az jobb és egészségesebb, mint a burgonyából készült bundapálinka s ugyis oly nagy szilvatermésünk van ugy nekünk, mint a horvátoknak, bosnyákoknak és az általunk megszállott szerb tartománynak, hogy képtelenek azt mind szilvaiznek vagy aszaltszilvának feldolgozni. (Megvénültem, de ily gazdag szilvatermésre nem emlékezem, mint az idei.)
Ezennel felhivjuk az összes vármegyei gazdasági egyesületeket, az összes gazdaköröket és a gazdákat képviselő Gazdaszövetséget, a Földbérlők Egyesületét s gazdasági szaklapot és folyóiratot, hogy minden tőlük kitelhető módon hassanak oda, miszerint összes burgonyatermésünk élelmezésre fordittassék.
Minden hazafinak, minden igazán hazafias lapnak (akár politikai, akár szépirodalmi), oda kellene hatni, hogy a fenti értelemben megalkotott uj burgonyarendelet mielőtt életbe is lépjen !
Lám a franciák a közélelmezés kérdésénél annyira a részletekbe mennek, hogy elhagyott kőszénbányákban monstre champignon-gombatelepeket rendeznek be, mi pedig pálinkát főzünk a burgonyából, amelynek minden kilójára szükség lesz tavasszal. A példátlanul gazdag szilvatermés, melyet az Ég mintha segitségül küldött volna, elrothadni hagyjuk (mint a barackot), (mert hiszen kis üstön nem szabad pálinkát főzni) !
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!