Kis gazda rovat
Baromfi etető hordóból
Ócska hordóból nagyon czélszerű baromf-etetőt lehet előállitani.
Ha a hordót derékon ketté fürészeljük s az ugy előállitott darabokat mint a) rajzunk mutatja, vastag furóval megfurkáljuk aztán pedig, mint a b) rajz mutatja, fogasan kifürészeljük. Egy kicsit megráspolyozván még a fürészelés helyét, kész a kitünő etető, melyről nem tudja egymást leverni az aprójószág, sem pedig az eleséget szét nem kaparhatja.
Az ólból a tyuktetűt ugy lehet kitisztitani, ha az ember ként gyujt meg egy tányérban kora reggel.
Rögtön betapasztva ablak és ajtónyilást, hogy a gőz ki ne jöhessen, igy hagyja délutánig, midőn ki kell szellőztetni jól, hogy a tyukok hálni bemehessenek, mert a kéngőz azokra is veszedelmes volna.
Ha van hely, jobb a tyukot egy darabig másutt háltatni, az ólat pedig ezalatt alaposan kitisztitani, a falakat levakarni, ujra ragasztani még az ól aljából is kihordani a földet s frisset hordani helyébe, az ülőrudakat s egyéb farészeket pedig karbolos vizzel megmosni. Csak ha jól kiszáradt és szagtalan lett az ól, akkor czélszerű a tyukot beleereszteni.
Ezalatt a tyukokból is kitisztithatjuk a tetüt.
Ha szárnyaljukat nyakukat, szóval azon részeiket, a hol a tetű szokott tanyázni petroleummal vagy közönséges zsirral bedörzsöljük ugy, hogy a kenőlé ne csak a tollakat érje, hanem a bőrt is.
Egyszerű lehütési mód
A kinek hideg pinczéje vagy jege nincs, az a bort, sört, vizet, dinnyét stb. pinczehidegségüvé hűtheti le a következőképen: Nyilt, szabad helyen, a hol a nap folyton éri, akkora gödröt ásunk, hogy a behütendő tárgynak 3/4 része éppen bele férjen.
A palaczkot, vagy a dinnyét pedig hidegvizes zsákdarabba göngyölitjük s úgy állitjuk a gödörbe. S az egészet hidegvizes zsákkal vagy ponyvával letakarjuk. Ha a felső takaró száraz, ujra beáztatjuk. Az ital, vagy dinnye annál hidegebb lesz, minél melegebben süt a nap.
Egy másik módja a hűtésnek az, hogy a telt palaczkot hidegvizes vászonba gyöngyölitjük s erős léghuzamban állitjuk.
A lehülés magyarázata az, hogy a mint a viz párologni kezd, ehhez a természeti törvénynél fogva sok melegre van szüksége, a mit az környezetéből von ki, tehát azt lehűti. S minél gyorsabb a párolgás, annál erősebb lesz a lehűlés is.
A köpülés gyorsitása
Néha megesik, hogy sok fáradsággal is alig lehet a tejfelből a vajat kiköpülni.
Ez esetre egy tapasztalt gazdasszony a következőket ajánlja: Egy szitára kitöltjük a tejfelt, természetesen egy edényt teve alá, a mibe a leve lecsurogjon, erre nem nagyon sűrű szövésű tányér- vagy pohártörlőt teritünk, egy jó marék buza- vagy kukoriczakorpát és egy jó adag vizet rátöltünk. Igy hagyják körülbelül egy félóráig, ha a viz lefolyt, ujra másikat töltünk rá.
A tejföl nemsokára csomós lesz, savóját kiengedi és kevés kavarás után, vajjá válik.
Ha még nem elég kemény, hideg vizbe lehet hagyni, mert itt megkeményedik.
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!