A transzváliak vize és hirhedt kávéja.
Transzvalban novembertől májusig tartó nyári évszak a nem-bennszülöttekre nézve igen kedvezőtlen idő.
A vérhas, a tifusz és a váltóláz az esős évszak alatt gyakran járávnyosan lép föl. Nem csekély a jó ivóvíz hiánya is. Különösen júniustól októberig, a száraz úgynevezett téli évszak alatt - mely az európaiaktra nézve egyéb iránt a legkellemesebb - a vízhiány igen érezhető csapássá válik.
A dinamitgyár építésekor 300 méter mélységre fúrták meg a talajt, a nélkül, hogy egy csöpp vizre akadtak volna.
Óriás védőtöltéses tavakat kellett építeni, melyekbe az ipari czélokra szolgáló esővizet felfogták s eltarthatták. A boerok felforralják az ihatatlan vizet s e mellett kávéval élnek szomjuk csillapitására.
A boerok kávéja különben, melyből rengeteg mennyiséget fogyasztanak, oly silány ital, hogy Transzval e réven régóta bizonyos hirhedtségre tett szert.
Hanem azért sértésnek veszik, ha a vendég meg nem issza a nemzeti italt, melyet rednkívül nagy kancsóban tesznek elébe. A kávéslé élvezete, illetve a nyers víztől való tartózkodás az ország bennszülötteit sok oly betegség ellen mentessé teszi, a melyek különben évről-évre okvetlenül megtizedelnék a lakosságot.
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!